Bilde av koronavirus

Økende smitte, men kontroll

Det har den siste uken vært økende smitte av Covid-19 i Gildeskål. Vi i helsetjenesten ser alikevel at vi har god kontroll rundt hvert enkelt smittetilfelle.

Vi har drevet aktiv smittesporing rundt tilfellene og det er blitt tatt mye hurtigtester og PCR-tester av nærkontakter. Vi har fått få overraskelser i dette arbeidet, og vil derfor ikke si at vi har villsmitte slik det er nå.

Vi har derfor ikke sett noen grunn til å avlyse noen planlagte arrangementer så langt, men vil oppfordre alle til å være flinke til å holde avstand der det er mulig og å bruke munnbind når man deltar på arrangementer, i tråd med de nasjonale anbefalingene.

Vi oppfordrer også alle til å tenke over antallet nærkontakter man har, for det er verdifull informasjon som gjør smittesporing lettere om du skulle være uheldig å bli smittet. Det er derfor bra å ha en viss oversikt over sine nærkontakter.

Hjemmetester / hurtigtester

Dersom man har symptomer skal man holde seg hjemme og man bør teste seg. Det er lurt å ha hjemmetester/hurtigtester liggende hjemme. Vi i kommunen har noen på lager, men det er begrenset tilgang på disse nå og vi får ikke tilsendt så mange som vi ønsker. Derfor må vi prioritere hvem vi bruker våre hurtigtester på, og det vil i all hovedsak dreie seg om smittesporing rundt positive tester.

Mange stoler ikke på hurtigtestene. Det stemmer at hurtigtester ikke oppdager sykdom like hurtig som PCR-test. Derfor kan man oppleve at man tester negativt på hurtigtest og likevel får positiv resultat på PCR-testen. Det betyr imidlertid ikke at hurtigtester er verdiløse. For det vi har sett den siste tiden, er at de pasienter som tester positivt på hjemmetest også tester positivt på PCR. Det betyr at hurtigtester er til god hjelp for å finne smittede og at man kan stole på et positivt resultat på hjemmetest.

Det er til god hjelp for oss at folk bruker hjemmetester. Da kan vi sette i gang tiltak tidlig. Det vil komme digital registrering for positive hurtigtester på hjemmesiden så fort vi får det tekniske opp å gå. Enn så lenge kan disse meldes per telefon til legekontoret (75 40 38 88) eller direkte til smittevernlegen om det er stengt på legekontoret (95115815). Hurtigtester kan kjøpes på apoteket, i enkelte butikker og kan også bestilles på nettet.

Kapasiteten utfordres

Kapasiteten på telefon og for testing ved legekontoret har den siste uken vært utfordret. Vi tør derfor ikke lengre å love at man får testet seg samme dag dersom man ringer legekontoret før 11. Vi gjør vårt ytterste for å få det til, men må prioritere ut fra symptomer og smittesituasjon. Det kan derfor være at enkelte må vente en dag på å få tatt PCR-test. Derfor er det viktig at du ringer for å bestille test i god tid dersom du skal ta test for å reise ut av landet. Alle som bestiller PCR-test vil få beskjed om hvordan de skal forholde seg i ventetiden. Til slutt må vi legge til at det er veldig bra at mange kommer for å teste seg og vi skal jobbe for å klare å imøtekomme behovet.

Laila Didriksen
Kommuneoverlege

Gildeskål kommune | Inndyrveien 72, 8140 Inndyr. Postboks 54, 8138 Inndyr | Telefon: 75 76 06 00 | Faks: 75 75 75 11 | E-post: postmottak@gildeskal.kommune.no | Org.nr: 845901422
|

Ansvarlig redaktør: Kommunedirektør Geir Mikkelsen. Alle henvendelser vedr. innhold rettes til Servicekontoret.   Personvernerklæring.

Web levert av CustomPublish AS