Uke 9 Foto_Salten friluftsråd

#Kofførsittinne

Helgeturtips fra Friluftsrådet - Isfisketur

Hver uke frem til påske vil vi i samarbeid med Salten Friluftsråd publisere en turtipssak, for positiv og motiverende fokus på uteaktivitet.

Salten har 856 km2 med ferskvatn. Dette utgjør 6,6 % av alt areal i regionen. Hvor mange vatn med fisk som finnes hos oss, vet vi ikke. Men vi vet at det er mange nok til at alle i Salten kan dra på isfisketur. Yr.no gir oss håp om ei helg med godt isfiskevær.

Isfiske krever at du har isbor, pilkestikke, en fargerik sluk og en agnkrok. Det er en fordel å ha ski eller truger for å komme til de beste fiskeplassene. Husk også at man alltid med å ha ispigger rundt halsen når man ferdes på isen. Hvis man skulle falle gjennom isen er det vanskelig å komme seg opp uten noe å hogge i isen. Ispigger er da et viktig hjelpemiddel for selvredning. Les mer om selvredning og se video på varsom.no.  

Mangler du utstyr, så ta turen til nærmeste BUA eller utstyrssentral (tilbud eller lokalt utstyrslager for gratis leie). Agn til å henge på kroken må du skaffe selv eller kjøpe i sportsbutikk. Mange foretrekker maggot eller meitemark. Men hva med å prøve med en ostebit eller en reke?

Fisketeknikken er enkel. Du slipper fiskesluken helt ned til bunnen, sveiver opp noen runder så blinken henger fritt. Så rører du rolig på pilkestikka, gjør noen større utslag nå og da, og la av og til blinken henge helt stille. Og plutselig napper det til, du kan dra fangsten opp av hullet og middagen er berget.

For å kunne fiske i ferskvatn, må du ha tillatelse av grunneieren. Den største grunneieren i Salten er Statskog. Hos dem kan du kjøpe fiskekort som gjelder på alle deres vatn. Med en dagspris kr 65,- har du inngangsbilletten til en dag med opplevelse og matauke. På nettstedet www.inatur.no finner du kart over Statskogs fiskevatn, fiskeregler og fiskekort. Alle under 18 år fiske gratis hos dem.

Mange private selger også fiskekort. Flere av disse finner du også på www.inatur.no. På privat grunn fisker barn under 16 år gratis.

I mars er isen sikker på de fleste vatn som ikke er regulerte. Er du usikker, så sjekk tykkelsen på isen med isboret (10-12 cm stålis er nok). Skitt fiske.

Om #kofførsittinne

Dette er kampanje for å motivere alle i Salten til en helgetur i naturen. Ta et bilde fra turen og post det med emneknaggen #kofførsittinne på Instagram og facebook. Alle som bruker emneknaggen vil være med i en ukentlig trekning av en matboks i metall med teksten «Koffør sitt inne, når alt håp e ute» på lokket. Til påske vil vi trekke ut en vinner av alle som har brukt emneknaggen. Vedkommende får et gavekort på 10.000,- på et fritt valgt overnattingssted i Salt

Forrige ukes vinner var Lars Kristian Evjenth i Sørfold

Tekst og foto: Salten Friluftsråd

Gildeskål kommune | Inndyrveien 72, 8140 Inndyr. Postboks 54, 8138 Inndyr | Telefon: 75 76 06 00 | Faks: 75 75 75 11 | E-post: postmottak@gildeskal.kommune.no | Org.nr: 845901422 | Kontonr: 4609.07.00308
|

Ansvarlig redaktør: Kommunedirektør Geir Mikkelsen. Alle henvendelser vedr. innhold rettes til Servicekontoret.   Personvernerklæring.

Web levert av CustomPublish AS