Uke 14 1

#Kofførsittinne

Påsketurtips - Liv i fjæra

Hver uke frem til påske har vi i samarbeid med Salten Friluftsråd publisert en turtipssak, for positiv og motiverende fokus på uteaktivitet. 

Få kan glede seg over mer fjære og finere strender enn oss Salten-væringer. Vi skal være glade for at temperaturene ikke er høyere om sommeren, for da har det nok vært atskillig trangere om plassen. Fjæra kan brukes i all slags vær og til så mye mer enn å bade.

Etter noen kalde og solfylte dager, er det nå meldt ei helg med overskyet oppholdsvær. Denne uken anbefaler vi å ta en fjæretur. Når vi går inn i påskeuka vil fjæra bli større og større, og langfredagsfjæra er et kjent begrep på Helgeland og i Salten. Storfjære ved påsketider er en naturlig følge av at første påskedag alltid faller på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Dermed er det alltid fullmåne i påskeuken. Ved fullmåne og nymåne trekker sol og måne i samme retning, slik at forskjellen mellom flo og fjære blir ekstra stor, og dermed fører til høy flo og lav fjære. Desto større fjære, dess mer liv er å finne.

Livet i fjæra pirrer nysgjerrighet og spenningslyst. Det meste lar seg fange med hendene, men har du en håv og en spade kan du finne så mye mer. Med ei bøtte, eller et plastkar, kan du også ha gleden av å studere det du finner. Det samme utstyret kan du bruke for bygging og forming i sand. Tar du med streng og hyssing, kan du også fange krabber på litt dypere vann.

Fjæra er også et matfat, hvor man kan sanke råvarer som tang, skjell og krabber, eller du kan ta fiskestanga fatt fra et skjær. Tang og tare er ikke hverdagskost hos Salten-væringer, men det er både næringsrikt og smakfullt. Ta på deg noen høye støvler og sank når det er lavvann, plukk kun det som ligger under havoverflaten, ikke det som ligger og flyter i vannet eller har skylt inn på land. Når du har kommet hjem kan du for eksempel lage tarechips eller du kan legge tangen under bærbuskene til gjødsel.

Oversikt over flo og fjære finner du i avisa eller på sehavniva.no.

Om #kofførsittinne

Ta et bilde fra turen og post det med emneknaggen #kofførsittinne på Instagram og facebook.  Alle som bruker emneknaggen vil være med i en ukentlig trekning av en matboks i metall med teksten «Koffør sitt inne, når alt håp e ute» på lokket. Til påske vil vi trekke ut en vinner av alle som har brukt emneknaggen. Vedkommende får et gavekort på 10.000,- på et fritt valgt overnattingssted i Salten.

Forrige ukens vinner var Heidi Hanssen.

GOD PÅSKE!

Tekst og foto: Salten friluftsråd

 

Gildeskål kommune | Inndyrveien 72, 8140 Inndyr. Postboks 54, 8138 Inndyr | Telefon: 75 76 06 00 | Faks: 75 75 75 11 | E-post: postmottak@gildeskal.kommune.no | Org.nr: 845901422 | Kontonr: 4609.07.00308
|

Ansvarlig redaktør: Kommunedirektør Geir Mikkelsen. Alle henvendelser vedr. innhold rettes til Servicekontoret.   Personvernerklæring.

Web levert av CustomPublish AS