Før bestemmelsene i dette kapitlet settes i verk, skal de som blir berørt få sjansen til å lese gjennom og uttale seg om innholdet, og kommunen oppfordrer foresatte, elever, ansatte og andre til å lese gjennom og eventuelt komme med innspill til forslaget.
Har du noe du mener kommunen bør ta hensyn til før den endelige forskriften settes i verk, kan du enkelt fylle inn i tekstfeltet nederst her, eller du kan sende e-post til danbor@gildeskal.kommune.no innen 3. februar 2025. Merknader av betydning vil så bli vurdert nærmere og eventuelt bli tatt hensyn til i den endelige forskriften.
Høringsforslag
Forskrift om grunnskolene i Gildeskål kommune -kapittel 3: skolefritidsordningen
§ 3-1 Formål
Kommunens forskrift om skolefritidsordningen (SFO) er hjemlet i opplæringsloven § 4-5 femte ledd. Hensikten er å klargjøre de forholdene ved ordningen som loven krever, samt sikre en lik praksis ved alle grunnskolene i kommunen, også vedrørende forhold utover de loven krever regulert. Den kommunale forskriften må sees i sammenheng med overordnet regelverk.
§ 3-2 Eierforhold
Skolefritidsordningen i Gildeskål eies og drives av Gildeskål kommune. SFO er administrativt underlagt kommunalsjef for familie, oppvekst og kultur. Rektor ved skolen er leder for skolefritidsordningen.
§ 3-3 Opptaksmyndighet
Det er rektor som leder for SFO som foretar opptak til ordningen. Det må søkes om SFO-plass.
§ 3-4 Opptakskriterier
Alle barn i målgruppen 1. – 4. klassetrinn skal få et tilbud om plass i SFO ved den skolen de går på. Opptak av barn på 1. – 7. trinn med særlige behov skjer etter uttalelse fra sakkyndig instans og gjennom enkeltvedtak.
Det gis avslag på søknad om SFO-plass dersom søker har ubetalte regninger for SFO i Gildeskål.
Avslag på søknad om opptak kan påklages til kommunen, jf. forvaltningsloven § 28.
§ 3-5 Opptaksperiode og oppsigelse
Søknadsfrist for SFO er 1. mars hvert år. Rektor informerer i god tid før fristen alle foresatte til nye elever om tilbudet. I informasjonen skal det fremgå at søknader, endringer og oppsigelser gjøres elektronisk via kommunens hjemmeside.
Barnet beholder plassen til og med fjerde klasse, eller til plassen sies opp. Elever på 5. – 7. trinn med særlige behov må søke særskilt hvert år innenfor søknadsfristen 1. mars.
Oppsigelsestiden er én måned, regnet fra den 1. i påfølgende måned. Dette gjelder også ved endring av oppholdstid. Oppsigelse og endring av plass skal være skriftlig og gjennom det system som kommunen har fastsatt. Det betales for plassen i oppsigelsestiden.
§ 3-6 Foreldrebetaling
Pris for oppholdstid i SFO fremgår av kommunens til enhver tid gjeldende betalingsregulativ. Det samme gjelder betaling for mat/kost. Det betales enten for 10 eller 11 måneder. Det gis søsken-moderasjon på 50 prosent fra første søsken. Eventuell leksehjelp som benyttes i SFO-tiden er gratis.
Foreldrebetalingen er ellers regulert av nasjonale bestemmelser for omfang av gratis oppholdstid og moderasjonsordninger. Disse er tilgjengelige på nettsidene til Utdanningsdirektoratet. Dersom man velger å bare benytte det antall timer som er unntatt fra betaling, er oppholdet i ordningen gratis. Betaling for mat/kost er ikke omfattet av moderasjonsordningene. Kostpenger må også betales for barn med gratis opphold i ordningen.
Søknadsfristen for moderasjonsordningen redusert foreldrebetaling etter gjeldende regler er 1. august hvert år. For søknader innkommet innen denne fristen innvilges eventuelt reduksjon fra og med 1. august og ut den kommende perioden. Ved innvilgelse av søknader etter denne dato, gis reduksjon fra første hele, påfølgende måned og ut perioden.
§ 3-7 Leke- og oppholdsareal
Skolene kan bruke klasserom for småskolen og SFO-base både til undervisning og SFO. Det må ikke være mindre enn 4 m2 per elev. Utover det faste tilholdsstedet brukes andre rom etter behov, og når de er ledige.