Daværende miljøminister Bård Vegard Solhjell åpner Láhko nasjonalpark i 2013.
Daværende kulturminister Bård Vegard Solhjell åpner Lahko nasjonalpark.

Nasjonalparken grenser mot Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og Langvassdalen-Ruffedalen naturreservat. Den er dermed en del av ett av de største vernede områdene i Norge. Parken har mange spesielle økosystemer, for eksempel kalksjøer. Kalkspatmarmor er dominerende bergart i nasjonalparken og preger landskapet og floraen.

Láhko nasjonapark ble vedtatt opprettet i 2012, og offisielt åpnet 10. august 2013.

Slik kommer du til Láhko nasjonalpark:

Fylkesvei 17 (kystriksveien) er hovedveien i området.Fra Sundsfjord i Gildeskål og Fykanvatnet i Meløy går det anleggsveier inn mot nasjonalparken.
Fra Sundsfjord følges anleggsvei til startsteder på Hellarfjellet eller ved Langvatnet. Veien er ikke vinterbrøyta.
Fra Glomfjord følges anleggsvei fra Fykanvatnet. Her der det parkeringsplasser ved Namnlaus- og Storglomvatnet. Veien brøytes som regel fra påsketider.
I Beiarn er utgangspunktene for turer inn i nasjonalparken Gråtådalen eller Arstaddammen. Til Beiarn kommer man via fylkesvei 812 og 8213.
 

Hytter:

Fellvasstua, Bodø og omegns turistforening Håkonbu ved Sundvatnet og hytte ved Fiskvatnet, Gildeskål jeger- og fiskerforening hytter ved Svalvatnet, Fiskvatnet, Sundvatnet og Gåsvatnet, Glomfjord jeger- og fiskerforening Gamme i Kvitsteindalen, Meløy kommune. 

Se også www.njff.no, www.ut.no og www.godtur.no (undersøk hyttestandard på forhånd, og om den er åpen).

Tips:

Corbels canyon ved Saravatnet er et område med stor variasjon i karstformene. Corbelbrua er spektakulær og er også gjengitt i nasjonalparkens logo. 

Kart:

Se kart over nasjonalparken HER

Brosjyre:

Du kan laste ned Miljødirektoratets brosjyre om Láhko nasjonalpark HER.

Se film:

Tom Edvinsens prisbelønte film fra Láhko, vist i NRK's Ut i naturen

Kilde:

Miljødirektoratet