Alle plikter lojalt å overholde de lover, forskrifter og reglement som gjelder for kommunens virksomhet. Dette innebærer også at alle forholder seg til tjenestevei og til vedtak som er truffet.

Lederne må være bevisst på at de gjennom ord, handlinger og lederstil har stor innflytelse på kulturen og normene for adferd i kommunen, og at de dermed har et særlig ansvar for oppfølging av de etiske retningslinjene. Det er viktig at lederne bidrar til at relasjonene til de ansatte og kommunens innbyggere bygger på troverdighet, tillitt, lojalitet, respekt, omsorg og medinnflytelse. Alle ansatte skal være beviste at de danner grunnlaget for innbyggernes tillitt og holdning til kommunen.

Tilfredse og lojale medarbeidere er en forutsetning for god tjenesteproduksjon. Etiske retningslinjer og etisk bevisstgjøring er et ledd i den samlede innsatsen med det mål at kommunen skal framstå med respekt, og som en attraktiv arbeidsplass med kompetente medarbeidere.

Ansatte kan komme i situasjoner der de kan bli stilt ovenfor valg som skaper etiske dilemmaer. Som forvaltere av samfunnets fellesmidler stilles det spesielt høye krav til den enkeltes etiske holdninger i sin virksomhet.

Oppmerksomhet i forbindelse med representasjon

Gjestfrihet og representasjon hører med i samarbeidsforhold og informasjonsutveksling. Graden av slik oppmerksomhet må ikke utvikles slik at den påvirker beslutningsprosessen, eller kan gi andre grunn til å tro det.

Gaver og lignende

Ansatte og folkevalgte skal ikke motta penger, gaver, personlige rabatter ved kjøp av varer og tjenester, provisjon eller annen ytelse som er egnet til å påvirke, eller av giveren ment å påvirke ens handlinger, saksforberedelse, vedtak eller andre tjenstlige handlinger.

Det gjelder allikevel ikke gaver av ubetydelig verdi, så som reklamemateriell, blomster o.l.

Ved tilbud om gaver og lignende som har et omfang som kan vurderes å være i strid med ovennevnte, skal nærmeste overordnede kontaktes. Mottatte gaver skal returneres sammen med et brev som redegjør for kommunens regler om dette

Reiseutgifter

Reiseutgifter i faglig sammenheng skal dekkes av kommunen, annen offentlig instans eller fagforening. Unntak krever særskilt vedtak av neste ledernivå.

Alle reiser skal ha en klar faglig forankring. Dersom reisen også omfatter ledsager, skal det framgå hvordan privatøkonomien belastes dette.

Habilitet

Forvaltningslovens kapittel 2 gir bestemmelser om habilitet som gjelder for alle ansatte og folkevalgte i kommunen, og kommunelovens § 40 nr.3 gir tilleggsbestemmelser for folkevalgte. Alle ledere, saksbehandlere og folkevalgte i Gildeskål kommune må gjøre seg kjent med disse lovene og forholde seg i samsvar med lovens bestemmelser

Kommunes interesser vs. private interesser

Kommunens folkevalgte og ansatte skal unngå å komme i situasjoner som kan medføre konflikt mellom kommunens interesser og personlige interesser. Dette kan også gjelde i tilfeller som ikke rammes av forvaltningslovens habilitetsbestemmelser. Det er ikke tillatt å utnytte arbeidsforholdet til egen eller andres private vinning.

Dersom en er usikker på om personlige interesser kan påvirke avgjørelsen i en sak en har faglig ansvar for eller for øvrig deltar i behandlingen av, skal en ta dette opp med overordnede.

Eksempler på slike mulige interessekonflikter kan være:

  • Forretningsmessige forhold til tidligere arbeidsgiver eller arbeidskolleger.
  • Lønnet bierverv som kan påvirke ens arbeid i kommunen.
  • Engasjement i interesseorganisasjon eller politisk virksomhet som berører forhold som den enkelte arbeider med i kommunen.
  • Personlige økonomiske interesser som kan føre til at vedkommende medarbeider kommer i en konkurransesituasjon eller lojalitetskonflikt i forhold til kommunens virksomhet.
  • Familiære og andre nære sosiale forbindelser.

Medarbeidere i Gildeskål kommune plikter å underrette arbeidsgiver om bistillinger eller bierverv av vesentlig omfang vedkommende har eller senere påtar seg.

Bruk av kommunes fasiliteter, maskiner og utstyr

Kommunens fasiliteter, maskiner og utstyr tillates normalt ikke brukt til private formål. Likevel åpnes det for bruk som velferdstiltak. Spørsmål om bruk av slikt utstyr klareres med leder.

Taushetsplikt

Samtlige medarbeidere i Gildeskål kommune er pålagt taushetsplikt etter forvaltningslovens § 13.

” Enhver som utfører tjeneste eller arbeid for et forvaltningsorgan, plikter å hindre at andre får adgang eller kjennskap til det han i forbindelse med tjenesten eller arbeidet får vite om:

  1. Noens personlige forhold, eller
  2. Tekniske innretninger og fremgangsmåter samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den som opplysningen angår.

Som personlige forhold regnes ikke fødested, fødselsdato og personnummer, statsborgerforhold, sivilstand, yrke, bopel og arbeidssted, med mindre slike opplysninger røper et klientforhold eller andre forhold som må anses som personlige”.

Taushetsplikten gjelder også etter at vedkommende har avsluttet tjenesten eller arbeidet. Hun/han kan heller ikke utnytte opplysninger i egen virksomhet eller tjeneste eller i arbeid for andre.

Fortrolige opplysninger som mottas i forbindelse med behandling av saker i kommunen, må respekteres og ikke brukes i personlig vinning. Alle opplysninger skal behandles etter Offentlighetsloven.

All informasjon som gis i forbindelse med kommunen, skal være korrekt og pålitelig, og gis en tydelig formulering.

Enhver bruk av persondata skal sikres på en slik måte at det er i tråd med reglene for personvern (GDPR).

Ytringsfrihet

Gildeskål kommune oppfordrer ansatte til å delta i den offentlige debatten.

Alle ansatte i kommunen har full ytringsfrihet. Ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet, og en forutsetning for en opplyst samfunnsdebatt og et velfungerende lokaldemokrati. Gildeskål kommune ser det som positivt at ansatte gir uttrykk for sine meninger om eget arbeidsområde og egen arbeidsplass. Ytringsfriheten gjelder også omstridte temaer og kritikk.

Ansatte kan også etter at vedtak er fattet fritt påpeke kritikkverdige forhold eller utilsiktede virkninger. Ytringsfriheten kan være begrenset av lovfestet eller lovlig avtalt taushetsplikt. Det er den ansattes rett til å ytre seg på egne vegne som er omfattet av ytringsfriheten.

Uttalelser i media

Arbeidsgiver bestemmer hvem som kan uttale seg på vegne av Gildeskål kommune. Den enkelte arbeidstaker som uttaler seg offentlig har ansvar for å gjøre det klart om vedkommende uttaler seg på vegne av Gildeskål kommune eller på egne eller andres vegne.

Sanksjoner

Ved overtredelse av retningslinjene vil Gildeskål kommune som arbeidsgiver vurdere reaksjoner. Kommunens reaksjon skal være objektiv, saklig og stå i forhold til overtredelsen.