Trygve Breivik har i mange år engasjert seg som leder av «Kirkestedets Venner», og arbeidet iherdig for å ta vare på den gamle kulturen på kirkestedet. Han har vært primus motor i arbeidet, og gjennom årene planlagt og ledet prosjekter for å restaurere viktige deler av Gildeskåls gamle kirkegård, blant annet den gamle steinmuren. Kirkestedet er en kulturskatt og en svært viktig del av vår felles kulturarv i kommunen, og engasjementet og innsatsen til årets vinner er noe Gildeskålsamfunnet er takknemlig for.  

I tillegg har vinneren vært aktiv i Fortidsminneforeningen i mange år, og på denne måten arbeidet for å bevare våre felles kulturminner og bidratt til å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vinneren brenner for at verdifulle kulturmiljøer skal bli tatt vare på for ettertiden.
Vinneren av årets kulturpris har også engasjert seg i Gildeskål turlag, og i en årrekke ledet turlagets seniorgruppe. Her har han årlig laget sesongens turprogram, vært turleder utallige ganger og inspirert mange til å komme seg ut på tur. 
Denne prisen er vel fortjent og et symbol på at innsatsen som har blitt gjort gjennom årene, blir satt pris på.
 

Ida Kristiansen ble tildelt frivillighetsprisen 2023 for sitt engasjement i Gildeskål skytterlag. Hun har utført et utrettelige arbeid for ungdom og for deres muligheter for skyting og deltakelse i skyttersporten.

Kristiansen har selv vært en ivrig skytter og etter hvert en primus motor både i Gildeskål skytterlag, Salten skyttersamlag og DFS nasjonalt. Hun har år etter år vært den som har arrangert treninger og støttet opp om ungdom som ønsker å skyte.

– Hun er en fantastisk instruktør, som klarer å vise og forklare slik at barn forstår våpenbruk og teknikk. Hun motiverer og klarer på mirakuløst vis å få selv bomskudd til å framstå som en seier. Hun frakter utstyr, kjører unger og organiserer stevner.