De vedtatte retningslinjene er slik:

  1. Det tildeles kommunalt boligtilskudd på 250.000,- til privatpersoner som bygger ny helårsbolig i Gildeskål kommune. Det gis et tillegg på 100.000,- per utleieenhet som er større enn 30 m2.
  2. Tilskuddet utbetales eier av boligen. Det er et vilkår at eier er folkeregistrert som bosatt på eiendommen når tilskuddet utbetales.
  3. Det stilles krav om 10 års botid. Tilskuddet avskrives med 10 % årlig. Dersom boligen selges/overdras, disponeres av annen person/husstand, eller tas i bruk til annet enn fast bosetting / folkeregistrert på eiendommen, skal den delen av tilskuddet som ikke er avskrevet, betales tilbake til kommunen. Boligtilskudd skal tinglyses med pant i bolig. 
  4. Kommunalt boligtilskudd (til ny bolig) kan først utbetales når ferdigattest foreligger. Søknad om utbetaling av tilskudd må sendes innen 1 år etter at ferdigattest er gitt.
  5. Ordningen gjelder helårsboliger i hele kommunen. Fritidsboliger omfattes ikke av ordningen.
  6. Tilskuddet finansieres av disposisjonsfondet. I 2023 budsjetteres det med 1,5 mill. Det settes ingen ramme for antall utbetalinger, budsjettet reguleres i henhold til innvilget tilskudd. For den resterende økonomiplanperioden reguleres budsjettet etter erfaringstall.