Uke10_Foto Salten friluftsråd 1

#Kofførsittinne

Helgeturtips fra friluftsrådet - Båltur

Hver uke frem til påske vil vi i samarbeid med Salten Friluftsråd publisere en turtipssak, for positiv og motiverende fokus på uteaktivitet.

Fyrstikken dras langs eska. Den brune tuppen freser og lyser opp. Så forsiktig mot tennbriketten. Tar den fyr? Ja sannelig. Flammene slikker opptenningen, så de litt større vedskiene. Spenningen er utløst. Nyt roen, varmen og synet. Kokkeleringen kan vente. Maten blir best når bålet har brent en stund.

Helgeværet i Salten ser bålvennlig ut. Så hvorfor ikke ta en båltur? Her er noen tips du kan ta med om du er ny i faget:

Ta med noe å sitte på, en kniv, fyrstikker, tennbriketter, litt opptenningsved og noen tynne vedskier. Egnet bålved får du kjøpt på bensinstasjoner og der ved selges ellers. Legg de tykkeste vedskiene igjen hjemme. Finn et sted som er brannsikkert og der du ikke skjemmer andre. Legg noen av vedskiene mot bakken. Oppå legger du tennbriketten. Spikk noen fliser som du legger oppå den og så opptenningsved. Tenn med fyrstikkene, gjerne to sammen.

Å prøve flere ganger er ikke et nederlag, men læring. Når opptenningsveden har tatt fyr, legger du vedskiene oppå og bålet er i gang. Går det tregt, kan du blåse forsiktig, så litt hardere på glørne. På snø tråkker du hardt der du skal fyre. Snøbenker og lenestoler kan du bygge og polstre med underlag.

BUA Gildeskål kan du låne turutstyr helt gratis. BUA har blant annet popcornkjele til å ha på bålet, hadde det ikke smakt godt med litt nypoppa popcorn? I uke 7 er BUA er åpen torsdag 18.00-20.00. Ellers er BUA åpen tirsdager og torsdager fra 17.00-19.00. Har du spørsmål om utstyr eller ønsker å låne utenom åpningstid, kan du kontakte BUA på tlf: 415 46 904

Lær mer om bål og ved du finner ute her.

https://friluft.salten.no/?id=1962448973&Article=29

Mat på bål er det eksempler på her  https://www.matprat.no/artikler/tema/mat-pa-bal/   og her https://utemat.no/

Sikre spor etter bålbrenning er over 800.000 år. Det er mye eldre enn mennesket som art. Kanskje ikke rart vi kjenner en så intens nytelse og ro når blikket hviler på bålet. Det ligger i genene våre. La det få utløp i helga.

Om #kofførsittinne

Ta et bilde fra turen og post det med emneknaggen #kofførsittinne på Instagram og facebook.  Alle som bruker emneknaggen vil være med i en ukentlig trekning av en matboks i metall med teksten «Koffør sitt inne, når alt håp e ute» på lokket. Til påske vil vi trekke ut en vinner av alle som har brukt emneknaggen. Vedkommende får et gavekort på 10.000,- på et fritt valgt overnattingssted i Salten.

Forrige ukes vinner var Silje Kristin Lorentzen i Meløy.

Tekst og foto: Salten Friluftsråd 

Gildeskål kommune | Inndyrveien 72, 8140 Inndyr. Postboks 54, 8138 Inndyr | Telefon: 75 76 06 00 | Faks: 75 75 75 11 | E-post: postmottak@gildeskal.kommune.no | Org.nr: 845901422 | Kontonr: 4609.07.00308
|

Ansvarlig redaktør: Kommunedirektør Geir Mikkelsen. Alle henvendelser vedr. innhold rettes til Servicekontoret.   Personvernerklæring.

Web levert av CustomPublish AS